Smażę mięso mielone i dodaję 2 produkty z puszki. Ten szybki obiad zachwyca smakiem i aromatem

Dodano:
Smażenie mięsa mielonego Źródło: Shutterstock / Bojan Pavlukovic
Mielone mięso zawsze warto mieć w domowych zapasach. Można bowiem przygotować z niego mnóstwo pożywnych potraw. Jeden ze smacznych przykładów prezentuję wam dzisiaj. To danie obiadowe robi się naprawdę szybko, a jest pyszne i sycące.

Mięso mielone daje nam w kuchni mnóstwo możliwości. Można bowiem przygotować z niego wiele przeróżnych dań. Począwszy od tych smażonych, przez pieczone, aż po duszone. W moim domu dużym powodzeniem cieszy się danie z patelni i wcale nie są to kotlety mielone. Pomysł na tę potrawę zaczerpnęłam z kuchni meksykańskiej, a moja rodzina od razu ją pokochała. Zobaczcie, jak zrobić prosto można zrobić chili con carne.

Jakie mięso dodać do chili con carne?

Chili con carne to aromatyczna potrawa kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się ją z mięsa mielonego, najlepiej wołowego. Jest ono pełne smaku i aromatu, a przy tym nie za tłuste. Można też jednak sięgnąć po mieszankę mielonej wołowiny i wieprzowiny. Danie będzie nieco bardziej kaloryczne, ale też smaczne.

Jak zrobić chili con carne?

Przygotowanie chili con carne zaczyna się od podsmażenia mielonego mięsa. Potem dodaje się do niego warzywa, a także przyprawy. Dzięki dodatkowi pomidorów z puszki potrawa ta przypomina mięsny sos. Czerwona fasola zwiększa zaś pożywność dania, podnosi jego smak i dodaje mu apetycznego wyglądu. Danie to robi się dosyć szybko i co ważne – świetnie nadaje się do odgrzewania. Także można je przygotować z wyprzedzeniem.

Przepis: Chili con carne

Mielona wołowina duszona z pomidorami i czerwoną fasolą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta ostrej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówNa dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Wrzuć mielone mięso i smaż na średnim ogniu, aż się zrumieni. Dodaj posiekaną cebulę, smaż 2 minuty. Dodaj drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, smaż kolejne 2 minuty.
  2. Dodawanie składnikówDo składników na patelni wsyp paprykę słodką, ostrą, wędzoną, kumin i oregano. Wymieszaj i smaż jeszcze minutę, aby przyprawy uwolniły aromat. Dodaj koncentrat pomidorowy, krojone pomidory i bulion. Duś 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj odsączoną fasolę i gotuj całość jeszcze ok. 10 minut. Dopraw do smaku.

Jak podać chili con carne?

Chili con carne najlepiej będzie smakować podane z ugotowanym na sypko ryżem. Oryginalnie serwuje się je też z tortillą lub nachosami. Przed podaniem danie warto posypać startym, aromatycznym serem, np. cheddar czy posiekaną, świeżą kolendrą. Dobrym dodatkiem do potrawy będzie także kwaśna, gęsta śmietana i plastry awokado.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...